"https:\/\/cdn.webshopapp.com\/shops\/302996\/themes\/182793\/v\/2171143\/assets\/author2.jpg?20240104153100"

Waar je absoluut op moet letten bij het kopen van een nieuwe koffiemachine

7 Oktober 2022
Waar je absoluut op moet letten bij het kopen van een nieuwe koffiemachine
Lianne & Daniel
Lianne & Daniel
Expert
Nieuwe koffiemachine nodig? Je hebt vast al gegoogeld, maar welke kies je? Wij helpen je graag om in de chaos van mogelijkheden de juiste keuze te maken. De ongezouten, niet gesponsorde mening van onze koffie experts. Een wegwijzer in één van de belangrijkste keuze momenten van je leven

Inmiddels ken je ons al een beetje, maar helaas kennen wij jouw persoonlijke situatie natuurlijk niet zo goed. Want wat zijn jouw eisen voor een nieuwe koffiemachine? En hoeveel wil je er aan uitgeven? Wil je naast koffie ook cappuccino kunnen zetten? Is het bezwaarlijk als het onderhoud veel tijd neemt? Wij nemen je aan de hand!

 

Hoe drink jij je koffie?

Drink je voornamelijk espresso en koffie? Of juist meer koffie met melk zoals een cappuccino of latte macchiato?

Voor de zwartdrinkers

Als je alleen maar koffie drinkt, dan is een melkfunctie niet nodig of misschien maak je gebruik van een aparte melk opschuimer. Een espresso machine zonder melk opschuim functie is voordeliger.

Voor de koe in de koffie

Ben je fan van verschillende koffiesoorten met melk? Kies dan voor een machine met melkreservoir of melkslang. Bij een melkreservoir zit deze aan de machine vastgekoppeld. Bij een melkslang stop je de slang in een kannetje met melk of in een pak melk, hiermee slurpt de machine als het ware de melk op en maakt er melkschuim van. Bij zowel een melkreservoir als melkslang kun je makkelijk en snel meerdere cappuccino’s maken.

Als je enkel af en toe eens een cappuccino maakt, volstaat een stoompijpje. Hiermee stoom je zelf de melk op. In de regel krijg je met een melkpijpje mooier melkschuim. Een stoompijpje is ook makkelijker schoon te houden. Je kunt de melk opschuimen in een melkkannetje maar eventueel ook rechtstreeks in het koffiekopje. Een echte barista kiest voor een espressomachine met stoompijpje.

 

Single, koppel of een groot gezin?

Wil je één of juist twee kopjes tegelijk kunnen zetten? Als je veel visite krijgt of een groot gezin hebt, dan wil je niet steeds op elkaar moeten wachten. Bij sommige machines kun je wel twee kopjes koffie tegelijk zetten maar niet twee cappuccino’s, let hier dus goed op. Als je alleen of samen met je partner bent, dan is één kopje koffie per keer misschien wel voldoende.

 

Groter = Beter! Toch?

Hoe groot mag de koffiemachine zijn?  Je kunt kiezen voor een inbouw espressomachine of voor een losse machines.  Kijk goed naar de afmetingen van het koffieapparaat en naar de beschikbare ruimte om je espressomachine neer te zetten. Een cup-machine is vaak kleiner, een volautomatische espressomachine kan soms een stuk groter uitvallen. Het zou toch jammer zijn als je nieuwe koffiemachine niet in je keuken blijkt te passen…

 

Kassa!

Wat mag het kosten? Denk hierbij aan aanschaf, onderhoud en natuurlijk de koffie zelf.

Een cup-machine of koffiepad machine is voordelig in aanschaf en heeft minder onderhoud nodig, maar de koffiecups en koffiepads zijn prijzig, dus op de lange termijn ben je duurder uit.

Bonenmachines zijn duurder in aanschaf en moeten vaker ontkalkt en gereinigd worden. Maar de koffie instellingen en variaties zijn veel groter en bonen zijn op langere termijn voordeliger dan cupjes of pads.

 

Lekker makkelijk of de perfecte smaak?

Kies je voor gemak of voor de perfecte smaakbeleving?

Gemak: koffie cup-machines of koffiepad machines zijn heel makkelijk, je stopt er een cup of pad in, drukt op een knop en je hebt altijd een lekker kopje koffie. De smaakt is constant.

Smaak: bonen koffiemachines zijn er in vol- en halfautomatisch. Bij halfautomatisch heb je meer handelingen, zo moet je zelf de bonen laten malen en stamp je deze zelf aan. Je hebt hierbij zelf veel invloed op de smaak van je koffie, maar het zetten van een kop koffie neemt even tijd in beslag.

Bij volautomatische espressomachines kun je de machine ook heel goed zelf in stellen, denk hierbij aan de maalgraad en de waterhoeveelheid. Hierbij maalt de machine zelf en kun je heel makkelijk je koffie favorieten bereiden.

 

Hoe zit dat nou precies met die verschillende soorten machines?

Wat is het verschil tussen een "koffie cup-machine, halfautomatische espressomachine en volautomatische espressomachine"?

* Ga je voor snel en makkelijk? Dan kies je voor een koffie cup-machine of koffiepad machine.
Aanschaf van het koffieapparaat en de onderhoudskosten zijn laag. Je kunt de machine niet instellen om de smaak te beïnvloeden. In plaats daarvan kun je cupjes of pads met verschillende smaken kopen. Koffie-cups en koffiepads zijn duurder dan koffiebonen, wanneer je dit omrekent naar de kosten per kopje koffie.

* Ga je voor betere kwaliteit koffie en gemak? Kies dan een volautomatische espressomachine. 
Aanschaf is gemiddeld, onderhoud is gemiddeld, machine is goed af te stellen naar jouw smaak, bonen zijn voordeliger en er is heel veel keuze.

* Ga je voor de beste, mooiste en perfect afgestelde koffie waarbij je het niet erg vindt om zelf aan de slag te moeten? Ga dan voor een halfautomatische espressomachine. Je moet hier meer handelingen zelf verrichten, zoals het malen en aanstampen van de koffie, daarom zal een echte barista hier altijd voor kiezen. De aanschaf is hoog en onderhoud is gemiddeld. De koffie is perfect af te stellen, mits je natuurlijk koffie zet als een echte barista