"https:\/\/cdn.webshopapp.com\/shops\/302996\/themes\/182793\/v\/2035038\/assets\/author1.jpg?20231012144308"

Hoe vaak en wanneer moet ik ontkalken?

21 April 2022
Hoe vaak en wanneer moet ik ontkalken?
Dirk Jan
Dirk Jan
Eigenaar
Per machine verschilt de ontkalkingprocedure. Lees daarom zorgvuldig de gebruiksaanwijzing door wat betreft het onderhoud van de machine, maar ook de instructies die bij het ontkalkingmiddel gegeven worden.

We kunnen 3 verschillen onderscheiden:

Volautomatisch
Zelfreinigende machines geven zelf aan wanneer er ontkalkt moet worden. Het enige wat u hoeft te doen is de machine te vullen met een ontkalker, meestal een tablet of een vloeibare ontkalker. Vervolgens drukt uop de knop en zal de machine volautomatisch de ontkalkingcyclus uitvoeren. Deze zal tussen de 10 en 20 minuten duren.

Semi-automatisch
Sommige machines houden zelf bij wanneer er ontkalkt moet worden, of zijn handmatig in te stellen (op basis van het aantal gezette kopjes). Op het moment dat het apparaat aangeeft dat er ontkalkt moet worden, zal u dit zelf moeten doen. Raadpleeg hiervoor de gebruikshandleiding van uw machine.

Handmatig
Bij machines zonder ontkalkingsprogramma zult u zelf moeten bijhouden wanneer deze weer aan een ontkalkingbeurt toe is. Vaak staat in de gebruikshandleiding tips omtrent het ontkalken, en de regelmaat hiervan.

Ontkalk sowieso elke 2 maanden bij normaal gebruik, en maandelijks bij intensief gebruik (meer dan 10 kopjes per dag) van de machine.

 

Onze tip: Ontkalk liever een keer te veel dan een keer te weinig.