"https:\/\/cdn.webshopapp.com\/shops\/302996\/themes\/182793\/v\/2171143\/assets\/author2.jpg?20240104153100"

Hoe vervang je een Jura Blue waterfilter in je koffiemachine?

21 Juli 2023
Hoe vervang je een Jura Blue waterfilter in je koffiemachine?
Daniel
Daniel
Expert
Sta je op het punt het waterfilter te vervangen in je Jura koffiemachine? In dit blog lees je precies hoe je het Eccellente Blue waterfilter voor Jura plaatst. Ook behandelen we veelvoorkomende vragen en technische kwesties.

Waar is het Eccellente Blue waterfilter geschikt voor?

Je gebruikt de Eccellente Blue waterfilters in alle Jura koffiemachines die gebruik maken van Jura Claris Blue+ waterfilters. De houder waarmee het filter op zijn plaats blijft is in deze machines blauw van kleur.

 

Het Eccellente Blue waterfilter is speciaal ontwikkeld voor de volgende Jura koffiemachines:

  • Jura A-Serie: A7, A9 (niet geschikt voor A1)
  • Jura ENA Serie: ENA 3, ENA 5, ENA 7, ENA 9 One Touch
  • Jura ENA Micro Serie: ENA Micro 1, ENA Micro 5, ENA Micro 9 One Touch, ENA Micro 90
  • Jura F-Serie: F9
  • Jura GIGA Serie: GIGA 5
  • Jura Impressa A-Serie: Impressa A5 One Touch, Impressa A9 One Touch
  • Jura Impressa C-Serie: Impressa C50, Impressa C55, Impressa C60, Impressa C65, Impresa C70, Impressa C75
  • Jura Impressa F-Serie: Impressa F7, Impressa F8, Impressa F85, Impressa F9, Impressa F50 New Generation
  • Jura Impressa J-Serie: Impressa J7, Impressa J80, Impressa J85, Impressa J90, Impressa J95, Impressa J500, Impressa J9 One Touch, Impressa 9.2 One Touch, Impressa J9.3 One Touch, Impressa J9.4 One TouchJura Impressa Z-Serie: Impressa Z7, Impressa Z7 One Touch, Impressa Z9, Impressa Z9 One Touch

Je kunt het Eccellente Blue waterfilter ook gebruiken voor Jura koffiemachines die gebruik maken van het Jura Claris Smart+ waterfilter, omdat de aansluiting gelijk is. Lees meer over deze mogelijkheden in ons blog: Zijn Eccellente Blue waterfilters een alternatief voor Jura Claris Smart+ waterfilters?

 

Installatie van het waterfilter

Je installeert het Eccellente Blue waterfilter eenvoudig in de volgende vijf stappen:

Stap 1: neem het waterreservoir uit je machine en verwijder het aanwezige water.
   Tip: je kunt dit water nog gebruiken om bijvoorbeeld de planten water te geven.
Stap 2: verwijder het oude waterfilter uit de watertank.
Stap 3: haal het nieuwe waterfilter uit de verpakking en ontlucht deze door het minimaal één minuut ondersteboven in een bak met water te leggen totdat alle luchtbellen zijn verdwenen.
Stap 4: plaats het waterfilter in het waterreservoir en druk deze stevig aan. Let op dat je de inkepingen aan de onderkant van het filter precies over de opstaande randjes van de waterfilteraansluiting laat vallen. Hierdoor past het perfect!
Stap 5: plaats het waterreservoir terug in de machine en tap heet water af om het waterfilter door te spoelen. Is er volgens de handleiding nog een activatie van het waterfilter nodig? Volg hiervoor de stappen uit de handleiding.

Het waterfilter is geïnstalleerd, je Jura koffiemachine is nu klaar voor gebruik!

 

Het Eccellente Blue waterfilter ziet er anders uit dan het Jura Claris Blue waterfilter, past dit wel?

Ziet de onderkant van dit filter er anders uit dan het originele JURA waterfilter? Maak je geen zorgen, dit filter sluit net zo goed aan als het Jura Claris Blue+ filter. De inkepingen van het Eccellente Blue filter vallen net zo goed op de aansluiting van je koffiemachine als het Jura filter. Druk het Eccellente waterfilter stevig aan terwijl de inkepingen aan de onderkant van het waterfilter op de waterfilter aansluiting valt.

 

Het deksel van het waterreservoir sluit niet helemaal, klopt dit wel?

Bij het plaatsen van het Eccellente Blue waterfilter horen de inkepingen aan de onderkant van het filter op de juiste plaats te vallen. Wanneer deze niet precies over de opstaande randjes van de aansluiting in het waterreservoir vallen zit het filter niet diep genoeg in de watertank waardoor het deksel net niet helemaal sluit. Het blauwe rubber aan de onderkant van het waterfilter dient niet verwijderd te worden bij het plaatsen. Haal het waterfilter uit het waterreservoir en plaats deze opnieuw, waarbij je let op de plaatsing van de inkepingen.

 

Mijn koffiemachine herkent het nieuwe waterfilter niet, wat nu?

Staat jou type Jura koffiemachine in bovenstaande lijst van koffiemachines? Dan is het waterfilter geschikt voor je machine. Waarschijnlijk is de activatie van het waterfilter niet gelukt. Raadpleeg de handleiding van je koffiemachine en doorloop de stappen die staan aangegeven bij vervangen van het waterfilter.

Staat jouw type Jura koffiemachine niet in bovenstaande lijst, maar past het waterfilter wel in het waterreservoir? Waarschijnlijk heb je een Jura koffiemachine waarbij het Smart+ waterfilter wordt geadviseerd. Je kunt het Eccellente Blue waterfilter prima gebruiken in je koffiemachine, omdat het dezelfde aansluiting heeft. Pas eenvoudig in het menu de waterhardheid aan naar 0 of geef in het menu aan dat je geen gebruik maakt van een waterfilter.

 

Waarom maakt mijn koffiemachine een raar geluid na installatie van het waterfilter en hoe los ik dit op?

Waarschijnlijk zit er nog lucht in het filter of in de koffiemachine. Dit los je heel eenvoudig op in de volgende vier stappen:
Stap 1: haal het waterfilter uit je koffiemachine en tap heet water af uit je koffieapparaat. Hiermee
ontsnapt het lucht uit je koffiemachine. Mogelijk maakt je machine wat herrie, maar dat is normaal omdat de lucht uit je koffiemachine wordt geperst.
Stap 2: leg het waterfilter circa een halfuur ondersteboven in een bak met water zodat hij zich volzuigt met water, of houd het enkele minuten met de opening onder de stromende kraan.
Stap 3: plaats het filter opnieuw in je espressomachine en tap een paar kopjes met heet water af.
Stap 4: is er volgens de handleiding van je machine een activatie van het waterfilter nodig? Volg de stappen uit de handleiding om het waterfilter te activeren.