"https:\/\/cdn.webshopapp.com\/shops\/302996\/themes\/182793\/assets\/author-default.jpg?20240620155233"

Hoe test je nieuwe koffiebonen?

14 Februari 2023
Hoe test je nieuwe koffiebonen?
Judith
Judith
Expert
Goede kwaliteit koffiebonen? Daar weten wij alles van! Maar hoe test je eenvoudig een nieuwe smaak koffiebonen in je volautomatische espressomachine? Dit leggen we graag aan je uit. Om te beginnen willen we je graag wat meer vertellen over koffiebonen.

Soorten koffiebonen

Koffiebonen worden onderverdeeld in twee soorten: Arabica en Robusta. Het verschil tussen deze bonen is het cafeïnegehalte. Arabica bonen hebben voornamelijk zoete en zure smaaktonen terwijl Robusta bonen twee keer meer cafeïne bevatten, wat bijdraagt aan een wat bittere smaak. Er bestaan enorm veel smaken koffiebonen, dit heeft te maken met de afkomst en blend.

Single Origin: Koffiebonen afkomstig uit één gebied of één land

Single Estate: Koffiebonen afkomstig van dezelfde koffieboer

Blend: Een mix van koffiebonen uit verschillende landen. Vaak worden in een blend de Arabica en Robusta koffiebonen met elkaar vermengd.

 

Hoe herken je de lekkerste koffiebonen?

Natuurlijk is de keuze van koffiebonen erg persoonlijk aangezien iedereen een andere smaak heeft. Wel zijn er manieren om de lekkerste koffiebonen te herkennen die van toepassing zijn op je eigen smaak. Allereerst is het verstandig om te kijken naar de versheid van koffiebonen, hoe verser de bonen, hoe meer smaak er aan de koffie zit. De branding van de koffiebonen is ook een belangrijk aandachtspunt omdat dit veel kan zeggen over de smaak van de bonen. De branding staat over het algemeen altijd aangegeven op de verpakking. Uiteindelijk ligt de smaak het meest bij jezelf, test daarom eens andere soorten koffiebonen om de juiste koffieboon voor jou te vinden!

Mate van branden koffiebonen:

  • Lichte branding - Milde smaak
  • Medium branding – Neutrale smaak
  • Donkere branding – Sterke smaak

 

Onze koffiebonen

Heb je onze Eccellente espressobonen al geproefd? Onze espressobonen hebben een medium branding. De overheerlijke espressobonen zijn uitermate geschikt voor een zachte espresso, romige cappuccino of een kopje koffie met een lichte ondertoon van karamel. Hoe proef je de espressobonen gemakkelijk? Ik leg je dit graag uit doormiddel van een stappenplan!

 

Stappenplan proeven espressobonen:

  1. Haal de koffiebonen uit het reservoir
  2. Bewaar deze koffiebonen in de originele verpakking of in een afgesloten bakje zodat je deze later nog kan gebruiken
  3. Verwijder de resterende koffiebonen uit je machine doormiddel van het malen van de bonen totdat je machine aangeeft dat de bonen op zijn
  4. Doe de nieuwe espressobonen in het reservoir
  5. Ververs het water en zet een koffie zoals je gewend bent, gooi de eerste twee kopjes weg
  6. Nu ben je klaar om de espressobonen te proeven :)

 

Verschillende smaken van dezelfde koffiebonen

De smaak van koffiebonen kan verschillen per machine. Hoe zit dit nou eigenlijk? Dit heeft te maken met de instellingen van je koffiemachine. Zo maakt de ene machine gebruik van meer water bij het zetten van koffie dan een andere machine. Daarnaast speelt de maalgraad van je koffiemachine mee. Als je de maling grover zet, zal je wat meer zure smaaktonen proeven. Bij een fijnere maling heb je juist wat bittere smaken. Experimenteer dus ook met de maalgraad zodat je met je koffiebonen de lekkerste koffie kan zetten.

Voor de optimale koffie ervaring bieden wij ook verschillende koffierecepten aan. Zeker de moeite waard om te proberen! ☕