Wat voor invloed heeft de maalgraad op je koffie?
Hoe je de maalgraad instelt heeft veel invloed op de smaak. Zo kan het waterig of sterk zijn, zuur of bitter. Bij de meeste machines staat de maalstand standaard in het midden. Dit zodat mensen het zelf naar wens kunnen instellen.
De bonen worden te fijn gemalen
Wanneer je de bonen wat fijner maalt, heeft het water meer tijd nodig om door te lopen. Daardoor krijgt jouw koffie een sterkere smaak. Als de bonen te fijn gemalen worden kan het er ook voor zorgen dat het te sterk wordt en krijg je een bittere smaak. Doordat het dus langer duurt om door te spoelen, loopt de koffie langzamer door de uitloop heen.
Is jouw koffie dus te bitter? Of loopt de koffie langzaam uit de uitloop? Zet dan de maalgraad om naar een grovere maling.
De bonen worden te grof gemalen
Als je de bonen wat grover maalt, krijg je meer waterige koffie. Dat komt doordat het water sneller door de gemalen koffie loopt. Daardoor neemt het water minder smaak op. Hierdoor krijg je waterige koffie.
Heb je te slappe koffie? Zet dan de maalgraad om naar een fijnere stand.
Eenvoudig de maalgraad aanpassen
Het aanpassen van de maalgraad is erg eenvoudig. Met drie simpele stappen heb je zo de gewenste stand voor jouw kop koffie. Voor deze uitleg gebruik ik de DeLonghi Magnifica S koffiemachine.
LET OP! Het is belangrijk om de maalgraad alleen aan te passen tijdens het malen van de bonen van je machine EN met een kleine aanpassing per keer, anders beschadig je de koffiemolen.
- Zorg er eerst voor dat de machine uitgeschakeld is en dat er bonen in het bonenreservoir zitten. In het bonenreservoir zit een knop om de maalgraad in te stellen. Je kunt daar aan draaien, naar de grovere of fijnere maling.
- Zet vervolgens een kop koffie zodat de machine de bonen gaat malen. Draai tijdens het malen aan de knop naar de gewenste stand. Doe per maalbeurt een kleine aanpassing, bijvoorbeeld één klik fijner of grover. Draai niet in een keer de gehele knop om, hier kan je machine van kapotgaan.
- Zet een paar kopjes koffie en test of je het lekker vind. Het duurt soms een paar kopjes koffie voordat je verschil gaat proeven. Blijf vervolgens kleine aanpassingen maken en proef welke stand jij het lekkerst vind.
Wij adviseren om de maalgraad niet te vaak en geen grote stappen te maken. Als je de maalgraad te vaak aanpast, en dan ook nog eens veel verandert kan de machine beschadigd raken. Je wilt natuurlijk niet dat de machine kapotgaat.
Het achterblijven van koffieresten
Als je kop koffie een nare smaak heeft kan het ook aan de hygiëne van de machine liggen. Bij elke beurt blijven koffieresten achter in de machine. Dat kan voor een nare smaak zorgen, en voor slijtage van je koffiezetapparaat. Door je koffiemachine regelmatig te reinigen en ontkalken voorkom je dit. Zo verleng je de levensduur van je machine en kan hij nog jaren meegaan.