Duurzaam Ondernemen - Samen op weg naar een duurzame toekomst

Als ondernemer in koffiemachine ontkalkers en koffie producten vinden wij verantwoord ondernemen vanzelfsprekend. Binnen Eccellente hebben wij de afgelopen jaren het duurzaam ondernemen standaard opgenomen in onze gehele bedrijfsvoering. Dit is onder andere terug te vinden in de producten, verpakkingsmaterialen, partners en het nieuwe bedrijfspand waar we sinds eind 2021 zijn gevestigd.

Eccellente blijft zich ontwikkelen op het gebied van duurzaamheid. We zijn bezig om nog meer bij te dragen aan het reduceren en compenseren van de eigen CO2-uitstoot. Met gezond verstand en een open blik pakken wij duurzaamheidsvraagstukken binnen ons bedrijf aan. Door zelf de regie te nemen en te houden willen wij een positief effect hebben op mens, milieu en de maatschappij.

 

Onze producten zo duurzaam mogelijk

Eccellente ontkalkers

De ingrediënten van onze Eccellente ontkalkers zijn biologisch afbreekbaar en sterk geconcentreerd.  Hierdoor is het gelukt om de verpakking kleiner te maken, wat een efficiëntere distributie mogelijk maakt en mindere afval geeft. Sinds de start in 2010 van het merk Eccellente zijn we hier al mee bezig. De Eccellente ontkalker 100ml flacons, geschikt voor een keer ontkalken, zijn 150% kleiner dan een anderen merken van gelijkwaardige ontkalkers.

Mr Taylor biologische ontkalker

Onze nieuwe biologische ontkalker is Mr. Taylor is een duurzaam, eerlijk en biologische productlijn welke geen chemische basis heeft zoals vele andere ontkalkingsproducten. Het product is op basis van een natuurlijk en hoogwaardig zuur, welke biologisch afbreekbaar en milieuvriendelijk is. De ontkalker zelf is meerdere keren te gebruiken, hierdoor is het te bewaren voor een volgende ontkalkingsbeurt. Het flesje waar de ontkalker in zit is gemaakt van oude PET-flessen en het etiket op het flesje en het doosje zelf zijn gemaakt van gerecycled papier welke geheel zijn volgens de standaarden van het FSC.  Op de verpakking hebben wij de  afvalscheidingstekens vermeld, waarmee we de consument bewust maken van het belang van correct afvalscheiding. Daarmee is Mr. Taylor een van de eerste ontkalkers waarbij het hele plaatje positief is voor het milieu.

 

Vergroenen van het logistieke proces

Voor e-fulfilment werken wij samen met diverse partners. Ook deze partners hebben duurzaamheid en het vergroenen van e-fulfilment op hun agenda staan. Met een recent voor ons ontwikkelt software pakket worden web orders efficiënt verdeeld over verschillende magazijnen. Hiermee kan capaciteit bij de magazijnen beter worden benut en de werkdruk binnen deze magazijnen beter gereguleerd. (Ook het aantal gereden kilometers per verzonden pakket kunnen wij hiermee in de toekomst reduceren, door de postcode van de klant te koppelen aan het dichtstbijzijnde magazijn waar de order verwerkt wordt. Of dit mogelijk is moet nog worden uitgezocht. Maar in het kader van Beter Bezorgd van Thuiswinkel.org zou dit in de toekomst een optie zijn.)

Door het gebruik van automatische inpakmachines bij één van onze partners wordt de overtollige lucht in de pakketten met 40% gereduceerd.  40% minder lucht verpakken betekent ook dat er meer pakketten in de bezorgwagens passen. Hierdoor zijn er minder vrachtwagens, auto’s of busjes nodig voor hetzelfde aantal pakketten.

 

Groen verpakken

In onze verschillende magazijnen maken wij gebruik van FSC goedgekeurde verzenddoosjes/karton. Indien er opvulmateriaal nodig is gebruiken wij 100% gerecycled karton. Web orders die niet door de automatische verpakkingsmachines kunnen, worden verpakt in verzenddoosjes die zo passend mogelijk zijn.  Hiermee reduceren wij het gebruik van vulmateriaal en zorgen er voor dat er zo min mogelijk nutteloze lucht wordt vervoerd.

 

Een energie neutraal kantoor en magazijn

Sinds 1 november 2021 werken wij in ons gloednieuwe 100% energie neutrale bedrijfspand. Dit betekent dat alle energie die we op ons hoofdkantoor en in ons magazijn verbruiken, door onze eigen zonnepanelen wordt opgewekt. Er liggen 40 zonnepanelen op het dak van ons pand, deze wekken per jaar 12.000 kWh op. Het complete pand is gasloos en volgens de nieuwste milieu eisen gebouwd. De verlichting gaat aan en uit op beweging, hierdoor brandt de verlichting niet als er geen mensen aanwezig zijn.

 

Afval hergebruiken en scheiden

Zowel in het magazijn, de kantoor- en lunchruimtes scheiden we het afval. Indien mogelijk wordt het afval hergebruikt. Zo wordt karton hergebruikt als vulmiddel in de pakketten die wij versturen.  
Daar waar mogelijk zijn we bewust bezig met het verminderen van onze afvalstroom en bieden het afval gescheiden aan bij de afvalverwerkers. 

 

Duurzaamheid en personeel

Onze medewerkers zijn een belangrijke factor in het behalen van onze duurzaamheidsdoelen. We maken ze bewust en moedigen hun ideeën aan. Hierdoor krijgen we een positieve werksfeer waarin medewerkers zich betrokken en gewaardeerd voelen.

We werven onze personeelsleden in de regio. 75 % van onze medewerkers woont in een straal van 5 km van ons bedrijf, de overige 25% in een straal van 27 km.  Wij stimuleren ons personeel zoveel mogelijk op de fiets of met het openbaar vervoer naar het werk te komen. 75% van de woon-werk kilometers wordt op de fiets gedaan.

We gebruiken zoveel mogelijk stenen mokken voor de koffie en glazen voor de thee. Daarnaast worden er kartonnen bekers gebruikt voor chauffeurs en andere bezoekers. We gebruiken geen plastic servies. Hiermee besparen we enorm op onnodig karton en plastic gebruik.

 

Duurzaamheidsdoelen voor de komende 5 jaar:

  • CO2 neutraal bedrijf worden
  • Taylor lijn verder uitbreiden, meer verschillende biologische producten ontwerpen en laten produceren.
  • Eccellente lijn verder verduurzamen, dit kan door de verpakkingen en vloeistof nog verder te verduurzamen.
  • Verzend- en verpakkingsmaterialen proces blijven vernieuwen, dit doen we door nog bewuster te gaan kijken naar de verpakkingsmaterialen en bestellingen nog duurzamer te verpakken.
  • Klanten keuzes geven in een milieu vriendelijkere bezorging. We blijven dit onderzoeken. Wellicht gaan we klanten een keuze geven om bij te dragen aan compensatie van de Co2 uitstoot. Op dit moment werken we alleen met Next-day delivery. Zie ook ons volgende stuk.

 

Maar wat is dan een duurzame bezorg optie?

BewustBezorg van Thuiswinkel.org heeft hier onderzoek naar gedaan. Hieruit kwamen de volgende punten naar voren.

Afhaalpunt
Thuis bezorgen is beter dan een pakketje zelf met de auto ophalen bij een afhaalpunt. Een bezorgbusje kan 100-250 pakketjes afleveren. Indien we toch kiezen voor afhaalpunten kunnen we klanten adviseren om zelf op de fiets naar het afhaalpunt te gaan.

Same-day delivery
Dit is meer vervuilend, ondanks dat het pakket waarschijnlijk in de 1e afleverpoging al afgeleverd kan worden. De bezorger moet vaak grotere stukken rijden voordat hij een pakket kan afleveren.

Minst vervuilende oplossing
Next-day delivery - Dit is de minst vervuilende afleveroptie, dit is de meest efficiëntste bezorgoptie vergelijking met andere bezorgopties.

Ook een mooie optie “Keuze in aflever dag”
Klant kiest zelf een dag waarop hij thuis is, dit voorkomt een 2e of 3e bezorgpoging. Pakket moet dan pas verstuurd worden op de dag voor aflevering, zodat pakket mee kan in de next-dag delivery.