"https:\/\/cdn.webshopapp.com\/shops\/302996\/themes\/182793\/assets\/author-default.jpg?20240425085804"

Beste koffiezetapparaat bonen

16 Oktober 2023
Beste koffiezetapparaat bonen
Nigel Hooijmans (gastblogger)
Nigel Hooijmans (gastblogger)
Expert
Gepassioneerd koffie-expert en oprichter van het bekendste Nederlandse koffieblog “Koffiemachine.org” Nigel Hooijmans schrijft deze gastblog. Hij heeft talloze koffiemachines getest en beoordeeld. Nigel is ook gespecialiseerd in pistonmachines en cupmachines.

We hebben veel koffiezetapparaten met bonen getest. De DeLonghi PrimaDonna Soul staat bovenaan de lijst. Deze luxe koffiemachine met bonen is als beste getest met automatisch maalwerk dat je kunt bedienen via het bedieningspaneel of met de app. Deze heeft ook Bean Adapt-technologie en zet een latte met een druk op de knop.

Ben je klaar met koffie uit cups? Koffieliefhebbers zweren bij piston koffiemachines, maar veel fans van cappuccino’s, lattes en espresso vertrouwen op een koffiezetapparaat bonen.

Om de smaak van barista kwaliteit uit zo’n pistonmachine te evenaren is een goedkope volautomaat niet langer voldoende: er zijn modellen van hogere kwaliteit nodig. Ze zien er goed uit en zijn technisch optimaal ingericht.

Zelfs met de basisinstellingen zet je hiermee goede koffie, die je dankzij talrijke personaliseringsmogelijkheden aan jouw persoonlijke smaak aanpast.

We hebben 10 koffiemachines bonen in verschillende prijssegmenten compleet doorgetest. Een kleine spoiler: ze zetten allemaal heerlijke koffie. Maar dat is geen grote verrassing. De enige vraag is welke functies je zelf nodig hebt en hoeveel je wilt uitgeven.

 

Beste koffiezetapparaat bonen 2023: de top 5

  1. Delonghi Primadonna Soul
  2. Siemens EQ.6 Plus 
  3. DeLonghi Dinamica (Plus)
  4. Delonghi Magnifica S ECAM 20.110.B
  5. Siemens EQ.300

 

Delonghi Primadonna Soul

Delonghi Primadonna Soul

De beste koffiemachine met bonen is de Delonghi Primadonna Soul, omdat deze volgens de test van Koffiemachine.org een 9,1 uit 10 scoort (zeer goed). Dit komt door de hoge kwaliteit espresso, veel instellingen en makkelijke reiniging.

Met de PrimaDonna Soul biedt DeLonghi luxe en topkwaliteit tegen een eerlijke prijs. Wij zijn vooral onder de indruk van de traploze elektronisch instelbare koffiemolen, die je via het menu en de app kunt bedienen. Deze is in nog nooit eerder in deze prijsklasse beschikbaar en allesbehalve standaard.

Deze koffiebonen machine is eenvoudig te gebruiken via de app - of gebruik het moderne touchscreen display. Dit geldt zowel voor de koffiebereiding als voor de automatische reiniging. En met een waterfilter van Eccellente hoeft ontkalken een stuk minder vaak. Daarnaast is het ook van belang dat je je melksysteem regelmatig reinigt om schimmel te voorkomen. Gebruik hiervoor een melksysteem reiniger van Eccellente.

De kwaliteit van koffie klopt: espresso en melkschuim zijn allebei overtuigend. Bovendien is de PrimaDonna Soul de eerste DeLonghi-machine die beschikt over de Bean Adapt-technologie, die de belangrijkste instellingen aanpast aan de brandingsgraad van de gebruikte koffiebonen.

De Primadonna Soul is een totaalpakket met geweldige prestaties en een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Hierdoor wint de PrimaDonna Soul deze koffiemachine bonen test vol vertrouwen. Het enige minpunt is dat dit cappuccino apparaat niet het stilste maalwerk heeft. Die prijs hoort bij de nummer twee uit deze lijst.

 

Siemens EQ.6 Plus 

Siemens EQ.6 Plus 

De Siemens EQ.6 Plus staat niet voor niks op nummer twee in deze lijst. Met het stilste maalwerk en handige melkslang scoort deze Siemens bonenmachine een 8,8 uit 10. Het melkschuim is erg fijnporig en romig, in combinatie met de hoge koffietemperatuur en makkelijke reiniging is dit een van de beste koffiezetapparaten met bonen in 2023.

Qua cappuccino en latte kan het bijna niet beter. Een klein nadeel: zoals bij veel bonen koffiemachines wordt de cappuccino verkeerd gezet. Eerst komt het melkschuim, dan de espresso. Net als bij een latte. Maar bij een cappuccino hoort de espresso eerst, daarna pas het melkschuim. Gelukkig is er bij Siemens de optie om melkschuim apart te bereiden, zodat je alsnog een traditionele Italiaanse cappuccino kunt zetten.

Melkspecialiteiten bereiden gaat via de melkslang. Deze kun je in een extern melkreservoir doen of gewoon in het melkpak. Zo hoef je weinig schoon te maken, want na iedere bereiding met melk spoelt het koffieapparaat met bonen zich automatisch door. Wel is het belangrijk om de machine af en toe te ontkalken, hiervoor gebruik je de Eccellente ontkalker voor Siemens.

De koffietemperatuur is erg goed. Met een koffie van 77 graden (in het kopje, de koffie koelt af zodra deze de machine verlaat) is dit een van de heetste bakkies uit de test. Zelfs na honderden koffies zet deze machine nog koffie van hoge temperatuur en goede kwaliteit. Er zit ook een heet water functie op voor een kopje thee.

 

DeLonghi Dinamica (Plus)

DeLonghi Dinamica Plus

Dankzij een koffieuitloop die 13,5 cm hoog is, vult de compacte DeLonghi Dinamica ECAM 350.55.B grote latte macchiato glazen gemakkelijk. Zelfs met de basisinstellingen krijg je een redelijk goede cappuccino of latte macchiato. Alleen de hoeveelheid melkschuim is wat klein. Dit kan je snel corrigeren in het menu.

Een groot pluspunt is het variabele melkschuimsysteem. Afhankelijk van de instelling kun je de temperatuur wijzigen en fijn en vloeibaar schuim of schuim met een stevige consistentie maken.

Wanneer je gebruik maakt van een waterfilter in je DeLonghi apparaat hoef je deze veel minder vaak te ontkalken. Gebruik hiervoor een Eccellente waterfilter voor DeLonghi.

Het geluidsniveau van het RVS maalwerk is niet ongelooflijk stil, maar ligt absoluut binnen de perken. De 13 verschillende maalstanden zijn een goedmakertje voor het geluidsniveau. 

In tegenstelling tot sommige andere apparaten heeft deze DeLonghi-machine geen probleem met het zetten van koffie op de fijnste maalstand. Soms wordt de koffiepuck extreem waterig of loopt de koffie niet door. Dat is niet het geval bij deze Delonghi Dinamica!

Doordat je de ideale hoeveelheid water voor een espresso kunt instellen (25 ml) en de optimale extractietijd van 25 seconden intact blijft, zet de DeLonghi Dinamica ECAM 350.55.B een koffie waarvan de kwaliteit bijna ongeëvenaard is onder de koffiezetapparaten met bonen. Wij beschouwen de Dinamica ECAM 350.55.B als een ideale keuze vanwege de prijs-kwaliteitverhouding.

Delonghi heeft dit jaar een nieuwe variant uitgebracht, namelijk de Delonghi Dinamica Plus. Hiermee ben je honderd euro meer kwijt in ruil voor een touchscreen display, 3 persoonlijke profielen en 12 voorgeprogrammeerde koffiesoorten. 

Wat ook fijn is bij Delonghi: als je twee koffies tegelijk zet, maalt de machine in één keer genoeg koffiebonen voor twee kopjes koffie. Dit is bij andere merken niet zo en moet het maalwerk twee keer herrie maken.

 

Delonghi Magnifica S ECAM 20.110.B

Delonghi Magnifica S ECAM 20.110.B

Wat is een goed koffiezetapparaat voor weinig geld? De Delonghi Magnifica S ECAM 20.110.B is al jaren de winnaar onder de goedkope bonen koffiemachines. Alle koffiesoorten zijn mogelijk: van espresso tot normale koffie en cappuccino. Voor een cappuccino of latte moet je wel wat meer werk doen, namelijk met het stoompijpje handmatig melk opschuimen. Dit kost even wat werk om te oefenen, maar is niet heel lastig.

Als je op zoek bent naar een 1 persoons koffiezetapparaat is dit alles wat je nodig hebt. Het is niet de stilste koffiemachine, maar ook niet extreem luid. De koffiemachines van Philips maken bijvoorbeeld meer lawaai bij koffie malen. Qua temperatuur doet deze machine niet onder aan de beste koffiemachine met bonen uit deze lijst. De koffie is met 76,3 graden nog goed heet: en dat na een jaar of 3 deze koffiemachine te hebben gebruikt.

Om goede kwaliteit te waarborgen is het wel belangrijk de machine goed te onderhouden. De zetgroep is uitneembaar en deze moet zo nu en dan ingevet worden. Hiervoor kun je Eccellente Siliconenvet en O-ringen voor DeLonghi gebruiken.

De grote draaiknop op de voorkant van deze machine is om de hoeveelheid koffie aan te geven. Zo drink je jouw koffie zo sterk als je wilt. Eventueel is er ook een vak voor voorgemalen of een bakje decafeïne koffie.

Hou je DeLonghi Magnifica S zo lang mogelijk in topconditie. Ontkalk je machine regelmatig met een toepassende ontkalker, zoals de Eccellente snelontkalker voor DeLonghi.

Met de Magnifica S haal je de beste goedkope in huis. Meer weten? Lees de volledige Delonghi Magnifica S review.

 

Siemens EQ.300

Siemens EQ.300

De Siemens EQ.300 is een koffiezetapparaat bonen gespecialiseerd in latte macchiato en cappuccino. Het melksysteem is uniek: deze heb ik nog nooit eerder gezien bij een volautomaat.

Wat je moet doen is een kopje vullen met verse koude melk. Deze zet je onder de koffieuitloop en je steekt de melk-lans in het glas. Vervolgens klik je op een knopje voor latte of cappuccino en de machine zet een heerlijke melkspecialiteit.

Na het zetten van koffie met melk is het wel nodig de lans om te spoelen onder de kraan. Doordat deze in de melk zit blijven er melkresten aan plakken. Dat is belangrijk om niet te vergeten. 

Het bonenreservoir zit bovenop de machine, naast de kopjeswarmer. Het waterreservoir zit achteraan de machine, wat minder handig is aangezien je niet direct ziet hoeveel water er nog in de machine zit. 

Het bedieningspaneel beschikt over drukknoppen en voelt niet heel stevig aan. Voor een prijs van rond de 300 euro is dit apparaat wel het vermelden waard, alleen moet je geen topkwaliteit verwachten. De behuizing voelt wat goedkoop aan, maar de melkspecialiteiten zijn heel goed. Melk opschuimen is waar dit apparaat goed in is.

 

Overzicht merken koffiezetapparaten met bonen

De bekendste merken van koffiezetapparaten met bonen vind je hieronder. Per merk lichten we nieuwe en oude koffiemachines uit die van hoge kwaliteit zijn.

 

Delonghi

Delonghi is een Italiaans merk dat geweldige apparaten aanbiedt in elke prijscategorie. Deze apparaten hebben allemaal een goede prijs-kwaliteitverhouding. Ze zijn voorzien van alle denkbare functies en snufjes. Bij Delonghi krijg je veel waar voor je geld.

Het enige nadeel aan sommige modellen van Delonghi is dat ze eruitzien alsof ze twintig jaar geleden zijn ontworpen. Gelukkig gaat dit met de nieuwere modellen steeds beter.

 

Philips

Philips is een Nederlands merk dat Saeco-onderdelen gebruikt voor kwalitatief goede en betaalbare machines. De prijs-kwaliteitverhouding is erg goed bij Philips, maar wat mindere punten zijn geluidsniveau en levensduur (zeker bij de wat oudere of goedkopere apparaten).

 

Siemens

Siemens is een Duitse fabrikant van zeer degelijke, duurzame en betrouwbare koffieapparaten met bonen. Bij Siemens zijn er veel verschillende functies en vooringestelde koffiesoorten. De machines uit de gehele collectie zijn van topkwaliteit en gaan jaren mee. Over het algemeen betaal je iets meer voor Siemens, maar daar krijg je ook wat voor terug.

 

Melitta

Melitta is ook een Duitse fabrikant met focus op gebruiksgemak. Modellen zijn vaak al jaren onveranderd, wat duurzaamheid uitstraalt. Melitta staat bekend om het aanspreken van verschillende doelgroepen, zo hebben ze apparaten met app-besturing en volautomatisch melksysteem, maar ook apparaten zonder een melksysteem. Dat zie je haast nergens!

 

Krups

KRUPS legt de focus op eenvoudige bediening, goede koffie en espresso. Met een vaste zetgroep als kernfactor en goede prijs-kwaliteit is dit een goed merk. Duurzaamheid speelt een rol bij KRUPS, aangezien zij als eerste een behuizing van gerecyclede materialen hebben ontworpen.

 

Jura

JURA is een Zwitsers merk dat innoveert en perfectioneert op het gebied van espresso en melkschuim. Apparaten zijn stil, zeer hoogwaardig en daarnaast erg duur. Hier krijg je wel de beste kwaliteit espresso met enorm weinig onderhoudswerk. Heb je veel geld over voor een koffiezetapparaat bonen? Dan is JURA zeker een optie om naar te kijken.

 

Koffiemachines met bonen getest: dit is wat opvalt

Veel koffieliefhebbers willen een koffiemachine met bonen kopen; velen hebben er al lang eentje in de keuken staan. Maar wat voor de één maatwerk is, is voor de ander volstrekt ongeschikt. Daarom hebben we bonen machines die espresso en melkschuim van hoge kwaliteit maken onder de loep genomen.

Het aanbod volautomatische koffiemachines is groot en gevarieerd: instapmodellen zijn er vanaf zo’n 300 euro, het middenprijssegment begint rond de 500 euro en er zijn geen bovengrenzen aan de prijzen. Een high-end model kost al snel meer dan 2.000 euro, maar daar zijn soms de functies totaal van onnodig. Er zijn duidelijke verschillen tussen de prijsklassen wat betreft functies, instelmogelijkheden, bediening en ook kwaliteit.

De duurdere koffiemachines zijn gemaakt van materialen van hogere kwaliteit en dus beter bestand tegen intensief gebruik. Uitgebreidere functies zoals touchscreen- of app-bediening en melkslang zijn handig, maar ook meerdere gebruikersprofielen en een groter aantal vooraf ingestelde dranken komen vaak voor. Maar heb je dit allemaal nodig?

 

Instellingen

Sommige instelmogelijkheden zijn belangrijk voor de werking van een volautomatische koffiemachine. De maalgraad van de bonen, de hoeveelheid water en de hoeveelheid koffie moeten variabel zijn. Zelfs een eenvoudig espresso apparaat met bonen zou deze mogelijkheden moeten bieden, want zonder deze is een volautomaat eigenlijk niet bruikbaar.

De machines tot zo’n 600 euro scoren goed met meer maalstanden dan goedkopere modellen tot 300 euro. 

Bovendien hebben de beste koffiezetapparaten met bonen de mogelijkheid om de watertemperatuur en melkschuim aan te passen. Deze functies zijn niet per se essentieel, maar maken het optimaliseren van jouw bakje koffie wel interessanter.

Heb je een groot gezin met uiteenlopende koffiesmaken? Dan zijn ook gebruikersprofielen nuttig. Als meerdere mensen de machine regelmatig gebruiken, is het handig als iedereen de instellingen voor espresso, cappuccino of latte macchiato apart kan opslaan. Dit voorkomt dat je deze telkens opnieuw in moet stellen.

 

Espresso en melkschuim

Espresso en melkschuim bij espresso machines

Om de espresso’s te testen hebben we – waar mogelijk – de machines met dezelfde instellingen getest: we gebruikten de fijnst mogelijke maling, stelden een waterhoeveelheid in van 25 milliliter (of degene die hier het dichtste bij komt) en selecteerden de maximale koffiesterkte en hoogste temperatuur. De zettijd moet ongeveer 25 seconden zijn. Deze instellingen leveren vaak de beste resultaten op.

Het aroma hangt uiteraard vooral af van de gebruikte koffiebonen. Trouwens: Kijk eens verder dan de supermarkt voor echt goede koffiebonen. Steeds meer mensen realiseren de kracht van Specialty Coffee.

Qua melkschuim zijn er grote verschillen tussen de systemen: De meeste goedkope apparaten hebben een stoompijpje voor handmatig opschuimen. Hierbij moet je de melkopschuimer in een melkkan of glas houden en zelf opschuimen. Dit vereist kennis en enige oefening.

De duurdere apparaten zijn vaak voorzien van melkslang of melkreservoir. Hierbij zuigt het apparaat de benodigde hoeveelheid melk aan, schuimt deze op en geeft deze weer af. Dit zijn goede melksystemen die melkschuim zonder belletjes of gaten maken. Bij goedkope apparaten kun je daar niet vanuit gaan.

 

Bediening

De belangrijkste vraag bij het gebruiken van een koffieapparaat is: kan je ‘m bedienen zonder eerst de handleiding te lezen? Idealiter is de bediening zo gemakkelijk dat zelfs als je geen koffie-expert bent, je snel en eenvoudig de gewenste functies kunt vinden.

 

Geluidsniveau

De afzonderlijke stappen in het proces van koffie bereiden kunnen behoorlijk luidruchtig zijn. Dit begint met het malen van de koffiebonen, het verwarmen van het water tot het door de uitloop drukken van de koffie.



geluidsniveau koffieapparaat

Afhankelijk van het model is het geluidsniveau hoger of lager. Het maalwerk in de machine is het luidste onderdeel. Dit hangt vooral van het ontwerp af en of er geluid-damming om de molen is gebouwd. Roestvrijstalen molens maken over het algemeen iets meer geluid dan keramische molens.

Onder de topklasse machines is de geluidsisolatie vaak het beste. Maar bij middenklasse toestellen moet je dit niet direct verwachten. Er zijn soms duidelijke verschillen in het volume van de machines.

 

Schoonmaak en reiniging

De reinigingsprogramma's lopen erg uiteen, van compleet handmatig via de handleiding tot helemaal volautomatisch. De zetgroepen zijn vaak uitneembaar en kun je onder de kraan afspoelen.

 

zetgroep reinigen koffiemachine

Bij sommige apparaten, zoals het merk JURA, is de zetgroep niet uitneembaar. Hierdoor moet je met het apparaat langs het servicepunt als deze gesmeerd of vervangen moet worden. Bij JURA zijn de automatische programma’s wel erg goed, waardoor dit niet direct zal hoeven.

 

Vooringestelde koffiesoorten

Machines zijn steeds uitgebreider. Fabrikanten overtreffen elkaar iedere keer weer: “Mijn koffiemachine met bonen heeft nu wel 17 vooringestelde koffiesoorten!”. Dit is een marketing fabeltje, aangezien alle koffiesoorten bestaan uit twee componenten: koffie en eventueel melk.

Heb je een latte macchiato, espresso macchiato, cappuccino, flat white en koffie verkeerd nodig of alleen een cappuccino en espresso? In theorie kun je alle koffiesoorten maken met ieder koffiezetapparaat. Enkel de manier van hoe makkelijk dit is bepaalt de prijs. 

Bij de Delonghi Primadonna Soul kun je zelf recepten instellen. Wil je eerst koffie of eerst melk, hoeveel melk wil je of hoeveel koffie wil je? Zo stel je gemakkelijk je eigen koffiesoort in. Dit kan natuurlijk ook met een Delonghi Magnifica S, alleen moet je dan zelf de koffie bij elkaar mengen en de melk opschuimen.

 

Conclusie: voor iedereen een andere koffiemachine bonen

Concluderend is er geen koffiezetapparaat met bonen die bij iedereen past. Kijk naar wat je eigen voorkeur is en waar jouw budget ligt. Ga vanuit hier kijken naar een geschikt apparaat. Onthoud dat sommige specificaties niet meer dan een trucje zijn om je een volgend model te laten kopen. 

Kies voor instelbaar koffievolume, temperatuur en melkschuim. Daarnaast is het aantal maalstanden van belang. Vaak geldt: hoe meer maalstanden hoe beter. Ook de manier van melk opschuimen is belangrijk: wil je een makkelijk systeem zoals melkslang of melkreservoir, of drink je maar soms een cappuccino en ga je voor een stoompijpje?

Kijk naar wat jouw voorkeuren zijn en ga op zoek naar de beste koffiemachine met bonen voor jou. Mocht je het na het bekijken van deze lijst nog niet weten, neem dan eens een kijkje op Koffiemachine.org. Daar vind je vast een apparaat dat bij je past!

 

Veelgestelde vragen

 

Antwoord op de meest gestelde vragen over koffiezetapparaten met bonen.

 

Wat is de beste koffiemachine met bonen?

De beste koffiemachine met bonen 2023 is de Delonghi Primadonna Soul. Hiermee zet je een cappuccino en latte met één druk op de knop. Daarnaast is het maalwerk elektronisch instelbaar en is dit de eerste machine van Delonghi met Bean-Adapt technologie. Dit zorgt voor zeer aromatische espresso en koffie.

 

Hoe lang gaat een koffiemachine bonen mee?

Een koffiemachine met bonen moet minimaal 2 jaar meegaan, maar bij goed onderhoud en reiniging gaat de levensduur van een volautomaat naar wel 10 jaar. Het is belangrijk om vaak genoeg te ontkalken en na een aantal jaren is de zetgroep aan vernieuwing toe. Dat inbegrepen laat je jarenlang genieten van een automaat met bonen. 

 

Welk koffiezetapparaat geeft de heetste koffie?

In onze koffiezetapparaat test geeft de Siemens EQ.6 Plus de heetste koffie met een temperatuur van 77 graden in het kopje. Gevolgd door de nummer twee Delonghi Magnifica S met 76,3 graden en op de derde plaats de Delonghi Dinamica met 75,6 graden. De temperatuur van de koffie is afhankelijk van of het kopje en de machine is voorverwarmd.